Коалиция на почетените - така бе обявен бъдещият проект на бившите министри в служебния кабинет на Румен Радев - Кирил Петков и Асен Василев. "Не ни е страх - просто не ни е страх", категоричен бе Петков. И той, и Асен Василев ще бъдат в листите за депутати.

На този етап стана ясно, че не са вземани структури и кадри от други партии

Последната седмица и половина са говорили със 7 партии, всички имат две условия - никакви пари не дават на никой, никой не искат да им напълва листи. Петков добави още, че коалицията ще се самофинансира, нямат време за партия, много време са загубили.

"Да почнем регистрация, да минат следващите избори, вярвам, че следващото Народно събрание ще има над 121 депутата от Коалиция на почетените, за да направим истинската промяна. Иначе ще имаме поредните разочарования, искаме да има промяна", категоричен бе той.

Кирил Петков даде за пример, че харесва депутата от БСП Крум Зарков, в ИТН е харесал хора, в ИБГНИ също харесва хора, с които са се борили за различни каузи. Тук въпросът е можем ли да сглобим 121 депутата, които да имат общи ценности, без значение дали са леви или десни, поясни Петков.

Той е категоричен, че искат да управляват. Партия няма да регистрират, тъй като няма време. В момента преговарят с 6-7 партии, но не искаха да пояснят с кои. За ПП МИР и Екогласност, БСП - отрекоха.

Асен Василев поясни, че ще имат и кандидат за президент - Румен Радев.

За Василев идеята да са в политиката се зародила, когато започнал да работи с 46 НС, видял желание нещо да се промени и невъзможност да се постигне.

Тогава говорихме с Кирил Петков, колкото и да сме подготвени това е начинът, тъй като България е парламентарна република, поясни той. Не знаел, че България има толкова партии, безброй партии му се обадили и предложили да станат мандатоносители.

ПП МИР може би са говорили с друг, в процес на разговори с няколко партии, ще ги сложат в коалиция - 7-8, обясни и той.

Следващото правителство на България ще е коалиционно, всички да имат избор за кого да гласуват.

Възгледите им не са нито дясно, нито ляво - а баланс. Не искат да вземат дългове, намалили бюджетния дефицит. Това не трябва да е самоцел, вярваме, че парите трябва да се използват ефективно и трябва да се подпомогнат да имат равен старт, това е по-балансирана позиция, поясни Василев.

Отворени са да работят с хора с идеи. Кирил Петков обясни още, че няма да приемат пари за коалицията на инвеститори, които участват в обществени поръчки, ще приемат само чисти пари.

С днешното събиране искаме да покажем, че продължаваме промяната. В последните 4 месеца започнахме промяната и имахме ясни цели. Да спрем корупцията и кражбите, пример ББР, да освободим малкия и среден бизнес да работи спокойно, стигнахме до 10% растеж, за НАП не бяха на прицел малки магазинчета, а големи фирми с обществени поръчки, да привлечем високо-технологични инвестиции.

Цялото това благоденствие, когато се събере, да се събере по-справедлив бюджет за пенсионери, образование, здравеопазване. Това заяви бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Искаме 4-те месеца да ги продължим в следващите 4 години, обяви още Петков. Две неща - едното е, че не е важно дали си ляв или десен, важното е дали си почетен. Ние сме тук, за да започнем да работим с почтените хора, посочи той.

Завършили в чужбина се представят като част от екипа на Петков и Василев

Завършили в чужбина се представят като част от екипа на Петков и Василев

Кирил Петков: Вярвайте ни, показахме, че имаме смелостта да действаме

Първото, работейки напред - критериите за хората, които ще участват в продължаването на промяната, са четири - кариера добра извън политиката, да са независими хора, 2 - да не са били в повече от една партия, освен коалицията преди тях, тъй като не вярват на хора, които прескачат от партия в партия, 3 - да нямат около името си скандали, които всеки да може да провери, 4 - всеки ще подпише договор за почтеност, за да е ясно, че нямат скрити пари.

От своя страна Асен Василев коментира темата с данъците. Данъците в България са доста високи, няма нужда да са нито нагоре, нито надолу. Има достатъчно постъпления за нормално здравеопазване, образование и за възрастните хора. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени, нямат контрол над това как се разходват парите, без обществени поръчки въобще, където има - немалка част са били нагласявани.

Плащаме 3-4 пъти по-скъпо, ако започнем да плащаме реално и ще има една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, добро образование, без да трябва да ходиш на частни уроци, поясни той.

Друга визия - здравеопазване от всяка точка на страната - да не трябва да се живее в София, без да пипаме данъците.

Ако просто съберем това, което държавата трябва да събере, сложим контролните механизми с грижа за тези системи, които хората ползват и спрем течовете - това може да се случи. След това ще станат и две други неща - бизнесите ще работят много добре, хората да не се разправят с бюрокрацията и администрацията, ще говорят с партньори. Ако България се развива в тази посока, ще видим все повече млади хора, които ще се връщат със семействата си, категоричен е той. 

В заключение Кирил Петков обяви, че ще се явят сами на изборите през ноември, с техни листи, биха говорили с партии, които споделят ценностите им - за да могат да образуват коалиция. С ИТН дали ще преговарят - "един и двама човека е видял, които харесва".

Единственото условие за участие в коалицията е - членовете да не искат пари и места в листите.

Интересно име изскочи във въпросите - на президента Росен Плевнелиев, с който заедно са открили завод в Ловеч. Кирил Петков го коментира, че с него могат да работят добре.

Плевнелиев познава много добре Петков и Василев, задкулисието не е харвардско, а балканско

Плевнелиев познава много добре Петков и Василев, задкулисието не е харвардско, а балканско

Безспорно е влиянието на Радев, а който не спазва върховенството на закона, не е демократ