Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017 година коментира пред НоваТВ, че познава много добре Кирил Петков и Асен Василев. Има съмнения за задкулисие и при финансирането им, не е по харвардски, а по балкански, двамата са ок, но не се прави по този начин политическа партия. 

По думите му "безспорно е влиянието и връзките с президента Радев при новата формация на Петков и Василев", а този, който не спазва върховенството на закона, не е демократ. "И да, Румен Радев не е демократ. Защото не спазва Конституцията, в която се е клек. Не спазва закони, като обикновените български граждани. Моралният аспект да се заиграеш с Радев, който не е демократ, а всъщност да претендираш, че си част от демократична България, за мен се губи".

Плевнелиев разказа история от Бостън, когато е разговарял с Дък Бейкър, син на държавния секретар и началник на кабинета на Роналд Рейгън, Джеймс Бейкър, който му споделя американска поговорка: "Зад всяка криза в американската история, стоят добрите намерения на някой от Харвард".

Кирил Петков: Не слушайте и не вярвайте на месии и посредници

Кирил Петков: Не слушайте и не вярвайте на месии и посредници

Василев и Петков правят леви политики с десни цели

"Познавам ги и двамата добре. Но нито са ме питали нещо, нито са ми се обадили. Популярни са, но дали в Харвард ги учат, че трябва някакви емисари задкулисно да ходят и да купуват други партии. Аз съм разочарован от два аспекта на техните намерения. Така не трябва да се правят политически партии."

"Разбирам да бяха излезли, да кажат, че имат нови идеи, решения за една по-добра България, за промяна. Но когато по този начин, в последния момент, с всички съмнения за екипа на президента Радев, за задкулисни пари, които да купуват политически парти. Не, това не е по харвардски, това е по балкански", обясни Плевнелиев.

Ако Петков и Василев го бяха потърсели за съвет, щял да ги предупреди да избягват популизма.

"Не може с леви цели да постигаме десни интереси или обратното. Или сте десен политик или сте ляв политик. Повече от ясно е, че те ще се позиционират в ляво център".

За президент трябва морален човек, лечител на обществото, който не хули родината си, както Радев.

Плевнелиев не вижда изчегъртване на ГЕРБ и харесва Кирил Петков

Плевнелиев не вижда изчегъртване на ГЕРБ и харесва Кирил Петков

Правителство на БСП едва ли ще има, очаква избори 2 в 1