Все още няма яснота с листата на коя партия и под каква форма ще се явят двамата бивши вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев на предстоящия на 14 ноември парламентарен вот. Кирил Петков обеща пълна прозрачност и това, че информацията ще се получи от медиите ясно и конкретно само от тях двамата.

Ясно обаче е друго - нямало да поставят разделителни линии между ляво и дясно.

"Искаме да постигнем с десни мерки леви цели", отговори Петков на въпрос на News.bg. И заяви, че двамата с Василев вярват, че това може да бъде постигнато.

Никой в парламента не се притеснявал от партия Петков/Василев

Никой в парламента не се притеснявал от партия Петков/Василев

Ни най-малко притеснение няма в редиците на ДПС

Кирил Петков не каза и с кои партии се преговаря в момента. Припомняме, че в сряда пред Националната телевизия лидерът на "Екогласност", част от коалицията "БСП за България" Емил Георгиев заяви, че представители на проекта Петков-Василев искали да ползват листата на формацията за явяване на предстоящия вот, но той отказал. А и представители от БСП открито обвиниха, че се правят опити за кражба на електорат.

Самият Кирил Петков не отрече да са провеждани такива разговори, но не влезе в допълнителна конкретика. В публичното пространство се върти информация и че са водени разговори и с ПП "Мир" с лидер Симеон Славчев и с ПП "Волт" на Настимир Ананиев.

Асен Василев си почива и мисли 2-3 дни

Асен Василев си почива и мисли 2-3 дни

Като финансов министър разбрал, че България е безобразно крадена, но не бедна държава

Искам да опровергая спекулациите, че това е инженеринг проект. Защото, ако беше така, щяхме да имаме удобна партия-носител. Влизането ни в политиката не беше планирано, категоричен бе ексшефът на икономическото ведомство.

"Не вярвайте на някого, ако говори от наше име. Ако ви иска пари за създаване на проект също", призова Петков и отрече спекулациите, че текат активни мероприятия по "отлюспване" на кадри от други партии по места. "Няма месии, парламентьори, посредници."

Държавният глава Румен Радев е отправил покана към Кирил Петков и Асен Василев за участие във втория служебен кабинет, стана ясно от думите му. Двамата харвардски възпитаници обаче отказали, тъй като искали да бъдат част от промяната. "Решението ни беше, че това ще се случи не като част от този служебен кабинет, а като участници в политическия живот на България за по-дълго време", посочи той.

Хаджигенов не изключва коалиция на ИБГНИ, ДБ и проект на служебните министри

Хаджигенов не изключва коалиция на ИБГНИ, ДБ и проект на служебните министри

В ИТН той не вижда дори наченки на политическо поумняване

Преди да отговори на въпросите на журналистите министър Кирил Петков посрещна своя наследник Даниела Везиева. "Много съм щастлив, че президентът избра госпожа Везиева за мой заместник. Защото през последните 3 месеца с нея работихме активно по тези успешни проекти. Напълно съм уверен, че ще продължим работата си по промяната.

Кирил Петков не спести и комплименти по отношение на президента Радев, който по думите му активно работил по "възвръщането на държавността".

"Надявам се да оправдая доверието. Отговорността за промяната е доста сериозна, отговорността да се върнем към тези ценности, които забравихме през годините също", заяви на своя страна новият министър на икономиката.