БСП няма да подкрепи закона за хазарта на Валери Симеонов. Това стана ясно от коментара на Румен Гечев по време на първото четене на Закона за хазарта.

Проверката на частния хазартен бизнес била поръчана, според него. "С кого взаимодейства Комисията по хазарта - с НАП", подчерта социалистът. Комисията по хазарта и НАП били на подчинение на министъра на финансите Владислав Горанов. Експертите там или били калинки, или си затворили не едното, а двете очи. Цялата държавна власт е в комисията по хазарта, каза Гечев.

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Специализиран държавен орган към министъра на финансите

За левите в момента се случвало преразпределение на хазартния пазар. Вносителят Валери Симеонов споделял голяма част от казаното от червения депутат. Не разбрах защо вие няма да подкрепите този законопроект, сподели той. Лидерът на НФСБ каза още, че не влизал в сделки с никого било то опозиция или управляващи. Той отговори на критиките защо се бърза с приемането на закона с думите: "Защото е опасно."

Атанас Костадинов от БСП недоумява защо, когато хазартът е частен, е лош, а ще е добре, когато е държавен.

Освен това, както попита той, защо свърталищата, каквито за него са казината, да не водят до хазартна зависимост и не са обект на закона.

След дебатите парламентът прие на първо четене проекта на Валери Симеонов. Той бе подкрепен от 116 депутати, 2-ма бяха против, а 68 гласуваха "въздържал се".

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Законът за хазарта на Симеонов минава през нотификация от ЕК

Това ще го забави поне с четири месеца

Припомняме, че лидерът на НФСБ внесе предложение за налагане на държавен монопол над хазартните и лотарийните игри, а законопроектът мина на първо четене в ресорната комисия почти без дебат.

Симеонов вече обясни, че като лидер на една неголяма партия, която въпреки че участва в управлението, не може да прокарва законопрооекти без подкрепата на партньорите. Именно това е станало явно първия път, когато е предложил промени в Закона за хазарта през 2018 година. Според Симеонов и самият законопроект не е срещнал одобрение е отложен умишлено с искането за нотификация от ЕС. По думите на Симеонов в момента той обаче разполага с подкрепата както на премиера Борисов, така и на финансовия министър Владислав Горанов, който обаче предложи създаване на Национална агенция по хазарта.

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Държавен монопол над лотарийните игри предлага Валери Симеонов

Без продажба на билети в бензиностанции, супермаркети и близо до училища

Повторното внасяне на предложението на Валери Симеонов съвпадна със спецакция в Комисията по хазарта и информация от АДФИ за нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.