Изменения в Правилника за издаване на документите за самоличност ще разгледа Министерският съвет на днешното си заседание, съобщи БНР.

Промените в правилника, които вероятно ще бъдат одобрени на днешното  заседание,  предвиждат привеждане на българските документи за самоличност в съответствие с изискванията на Европейския съюз, както и усъвършенстване на автоматизираната система за издаване на новите документи, които ще съдържат цифрова снимка и пръстови отпечатъци.   

Междувременно наблюдателят на защитата на личните данни в ЕС Питър Хъстингс обвини европейските правителства в прибързано използване на пръстови отпечатъци и сканирани изображения на ирисите. Според него така се нарушава защитата на личните данни на гражданите.

Предвижда се и преминаване към централизирано издаване на всички български документи за самоличност.

Очаква се въвеждането на новата технология за издаването на документите, с вграден електронен носител на информация, съдържащ биометрични данни, да започне след 31 октомври  и приключи в средата на следващата година.

Предвижда се от 31 октомври тази година заявленията за новите документи за самоличност да не се заплащат. Предстои да се уточни колко ще струват новите документи за самоличност.

Няма да е необходимо да се представя снимка, гражданите ще бъдат снимани в пунктовете за приемане на заявления.