В навечерието на националния празник на България 3 март Община Русе постави 3 пейки с формата на книга в централните части на града, съобщи общината. Върху техните повърхности са изписани моменти от автобиографии или цитати на емблематични за българската история личности.

До момента в Русе са разположени пейки-книги, посветени на живота и делото на Баба Тонка и Захари Стоянов. Те се намират на бул. "Придунавски" в близост до къщите-музеи на възрожденците. Пейка на Любен Каравелов пък е поставена на пл. "Батенберг" в близост до Регионалната библиотека, носеща името на революционера.

Снимка 521108

Източник: Община Русе

Пейка-книга, посветена на Васил Левски, ще бъде поставена и в парка на Възрожденците в близост до паметника на Апостола. Очаква се това да се случи след приключване на дейностите по благоустрояване на самия парк. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на туризма на общината за 2020 г.

Планира се още такива пейки да се появят в Русе, като по идея на преподавателя от Русенския университет Елица Георгиева те ще бъдат посветени на русенци или българи, творили или живели в града.