Всеки ден у нас заради замърсен въздух умират 50 души. Това каза Георги Стефанов, който е от националния съвет на партия "Зелените". Той посочи, че лошите енергийни политики и замърсеният въздух у нас са проблем и решаването му ще е приоритет за партията.

Върховото потребление на енергия тази година изкарало на бял свят един дългогодишен проблем, с който "Зелените" се борят - а именно остарелите мощности на старите централи, които, по думите му, в крайна сметка трябва да бъдат преструктурирани и закрити.

Държавата дава 80 млн. лв. за поддръжката на студен резерв. Стефанов бе категоричен, че нямаме нужда да разчитаме на ТЕЦ-овете на Ковачки.

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Сега доставките на въглища са ритмични

Така например - секторът с изкопаемите горива струва 10% от БВП на България. Секторът е непрозрачен, трудноподвижен и никой не желае да го подобри, коментира Стефанов.

По думите му няма по-голяма корупционна схема от секторите на енергетиката у нас.

"Зелените" настояват, освен за тяхното преструктуриране и за изграждане на нови централи и децентрализиране на производството.

Стефанов разкритикува Министерството на енергетиката, което не е провело информационна кампания за намаляване на потреблението на електроенергия по време на студения пик тази зима.

Енергийното министерство започва проверка на всички централи на въглища

Енергийното министерство започва проверка на всички централи на въглища

Ще гледат поддържа ли се резерв

"С добър маркетинг можем да постигнем намаление на консумацията на електроенергия", коментира той и припомни лозунга, че спестената енергия е най-чистата енергия.

Мерките за енергийна ефективност на всички нива в икономика трябва да отговаря на новите европейски критерии и тенденции, каквато била въведеният стандарт за енергийна пасивност на жилищните сгради. За публичните сгради той влиза в сила от тази година.

"Това, което правим със санирането, щеше да е достойно, ако го бяхме направили преди 15 години", категоричен бе Стефанов.

"Зелените" искат до 2025 г. да се постигне ниво на енергийна ефективност от поне средно европейско равнище.

Липсват ни нови принципи за прилагане на така наречения пасивен стандарт. Това означава тройно повече изолация отколкото слагаме сега и изграждане на вентилация.

Желанието на партията е да се постигне 25% дял на възобновяеми енергийни източници до 2025 г.

От "Зелените" прогнозираха, че много скоро България щяла да бъде "ударена през ръцете", заради докладваното изпълнение на енергия от възобноявеми източници от 16 на сто.

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Не се притеснява от прокуратурата

С това реално България изпълнява квотата си, но в тези 16% били включени дървата за огрев от 5% дял, които били счетени за "високоенергийна маса".

От "Зелените" залагат и на силното и активно навлизане на възобновяемата енергия за битовите потребители.

Безсмислица от всички гледни точки са административните пречки за поставяне на слънчев панел на покривите на сградите, дадоха за пример от партията.

Друга цел е постигане на 10% биогорива в транспорта, както и пълноценно участие в световния научен обмен по отношение на енергийната ефективност.

ПП "Зелените" настояват за преминаване от "енергетика на сянка" към "енергетика на слънце".