Според ловците мерките, които се предприемат срещу африканската чума по свинете, са неефективни, съобщава БНТ. Те са на мнение, че най-добрият метод за справяне с разпространението на заразата е елиминиране на всички заразоносители.

Припомняме, ловът на диви прасета започва от утре с редица нововъведения и мерки за биосигурност. Целта е да се намали популацията на дивите прасета, които са основен разпространител на африканската чума.

Съгласно новите правила за лов ловджиите ще имат право да излизат в три, а не както до сега в два дни от седмицата. Графиците за лов ще бъдат съобразени с тези на ловните стопанства.

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Забраната на лова щяла да увеличи заразата

Според самите ловци обаче новите правила може да повторят грешките, които по тяхно мнение са допуснати при справянето с чумата по свинете.

"Ако отстреляме прасе и излезе положителна пробата, на нас пак ще ни забранят лова. И ние си повтаряме същите грешки, които направихме и миналата година", обясни Андрей Каракечиев.

Припомняме, заради ограниченията на лова в инфектираните с Африканска чума по свинете (АЧС) райони ловни сдружения от различни части на страната бяха подготвили масови протести с блокада на пътища. Вчера обаче стана ясно, че те отменят планираните протести.

 Танева забрани лова в районите с африканска чума

Танева забрани лова в районите с африканска чума

Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода...