Премахването на психотестовете за водачите в обществения транспорт не е притеснително. Не е необходимо шофьорите да минават тест на всеки три години. Това няма да се отрази на пътната безопасност. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя подчерта, че при назначаването на водач в обществения транспорт, той задължително преминава психо тест. По думите й с премахването на теста на всеки три години е сложен край на една корупционна практика - да се издават фалшиви документи за психично здраве.

Като основен проблем в бранша Милтенова посочи липсата на кадри. Според нея обществените превози не успяват да привлекат млади хора, защото не може да предложи атрактивни условия за работа. Тя посочи, че именно за това компаниите не могат да си позволят да пресяват и без това малкото кандидати. Милтенова подчерта, че ако няма нови кадри, до 2-3 години автобусните превози ще изпаднат в тежка криза.

Тя коментира и темата за контрола над водачите. Според нея е притеснително, че се установяват все повече дрогирани и пияни шофьори. Всяка сутрин водачите дават проба за алкохол, но не можем да ги контролираме какво правят през свободното си време, допълни тя.

Милтенова каза още, че Конфедерацията на автобусните превозвачи ще настоява категорията труд за водачите да стане 2-ра категория.

Шофьорите от обществения транспорт няма да се явяват на 3 години на психо тест

Шофьорите от обществения транспорт няма да се явяват на 3 години на психо тест

Прегледът остава нужен при издаване или подновяване на СУМПС