21 са пострадалите при верижните катастрофи на АМ "Тракия". Това коментира пред журналисти началникът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Той коментира, че към момента няма данни за загинали при пътнотранспортното произшествие.

Движението по АМ "Тракия" в посока Пловдив е възстановено

Движението по АМ "Тракия" в посока Пловдив е възстановено

Призовават водачите да шофират внимателно

Припомняме, по информация на News.bg пострадалите при произшествието са повече - най-малко 23 души. Те са транспортирани в болниците "Св. Анна", "Пирогов", "Токуда", "Исул" и "София мед". По последни информация двама мъже са с по-сериозни наранявяния и с реална опасност за живота. Те са транспортирани в "Св. Анна" и ще бъдат оперирани днес. Сериозно е състоянието и на 80-годишна жена, настанена в УМБАЛСМ "Пирогов". Жената вече е била оперирана по спешност.

Трима от пострадалите при катастрофите на АМ "Тракия" са с опасност за живота
Обновена

Трима от пострадалите при катастрофите на АМ "Тракия" са с опасност за живота

За лечение са приети най-малко 23 души

"Някои от тях са с по-тежки наранявания. В момента им се оказва помощ в няколко болнични заведения в София. Почти е възстановено движението в едното платно към Бургас. Знаете още сутринта пренасочихме движението по подбалканската линия и към момента текат процесуално-следствени действия за изясняване на причините", посочи Маринов.

По думите му основната причина за инцидента е намалена видимост следствие на гъста мъгла в района. "Проверява се и версията за задименост от наблизо горящото сметище", обясни той. Поради намалената видимост, несъобразена скорост и неспазване на дистанция е настъпило пътното произшествие следствие и верижна катастрофа.

Тежки верижни катастрофи с над 40 автомобила на AM "Тракия"
Обновена

Тежки верижни катастрофи с над 40 автомобила на AM "Тракия"

Над 15 души са пострадали

"Сигналът за инцидента е получен в 5.57 часа, след което са последвали още сигнали. Колегите са реагирали незабавно. Първи са отишли колегите от магистрална полиция. Своевременно е направена организация за ограничаване на движението в по-далечните точки, но въпреки това част от моторните превозни средства са останали в зоната на ПТП-то. Това наложи да премахнем мантинелите, за да можем да обърнем движението.

Маринов каза още, че 14 линейки са действали на терен, както и екипи на "Пожарна безопасност" и "Гражданска защита". "Наложи се да режем автомобили, за да можем да изкараме пострадали, но слава Богу няма загинали", посочи шефът на СДВР.

Главен комисар Николай Николов, шеф на "Пожарна безопасност" заяви, че вероятно димът от сметището също е фактор. "Дронът, който облетя - показа, че от съседното село Мирково оттам идва мъглата", каза комисар Николов.

Той бе категоричен, че пожарът няма пряка връзка с верижната катастрофа. "Теоретично е възможно да е подпомогнал и той, но за мен не е това причината."

Комисар Николов каза още, че подобни сметища в България са десетки и те горят, ако не целогодишно, то поне част от годината.