"Възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно произведени остава, ако съдът допусне преброяване в някои секции и в другите, в които има направени възражения".

Така бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова коментира решението на Административния съд да назначи съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза за резултата от местните избори.

Манолова изрази задоволството си, че Административният съд е уважил част от исканията на Инициативния комитет, но негодува затова, че не е уважил искането за повторно преброяване на бюлетините в посочени секции. С допълнителна молба тя е посочила многобройни нарушения в над 100 избирателни секции и съдът ще се произнесе за тях на следващото съдебно заседание на 2 декември.

"Възможността да има броене на гласовете поне в част от секциите, в които има груби манипулации на изборния процес остава", категорично заяви Манолова.

Според нея е много важно, че съдът е допуснал експертиза за това как са съставяни избирателните списъци и как са включвани гражданите в тях. По думите й трябва да бъде разобличен начинът, по който се изготвят избирателните списъци. С разпита на свидетелите ще се покажат и тежките нарушения на изборните правила при приемането на протоколите в Общинската избирателна комисия.

Манолова смята, че изборните списъци би трябвало да бъдат отваряни от Общинската избирателна комисия в присъствието на член на ОИК. Тя посочи, че списъците са се отваряли в нарушение на закона от сътрудници, служители на Столична община. Тя се надява, че всичко това ще предотврати подобни изборни нарушения в следващите избори.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.