Наградите ИКАР бяха връчени тази вечер в Народния театър. За първи път церемонията не се проведе на 27 март, Деня на театъра, тъй като COVID пандемията измести дългоочакваното събитие, предаде БНТ.

ИКАР за изключителен принос към българския театър се присъжда на актьора Марин Янев.

С наградата за чест и достойнство беще удостоен режисьорът Никола Петков. Призът му беше връчен от вицепремиера Марияна Николова, която напомни за богатата му творческа биография с близо 150 постановки, които носят много усмивки на зрителите

"С филмовите си отличия той демонстрира истинска самоотверженост в изкуството, всеотдайност и висок професионализъм." - заяви министър Николова.

Тя допълни, че с книгите си Никола Петков поддържа жива паметта за театъра в България чрез личностите, съхранили най-добрите образци на изкуството и човешкото достойнство.

Вицепремиерът поздрави всички сценични творци и техническите екипи за силния им дух, поставен на изпитание от глобалната криза.

През тази година обичайният дневен ред и на театралните награди е променен, но традицията продължава, макар и седем месеца по-късно. В Народния театър тази вечер церемонията беше проведена без публика - заради сложната COVID обстановка. От тази година обаче зрителите се включват със своя вот и избират своя любим спектакъл.

Специална награда беше връчена на актрисата Снежина Петрова за постиженията й в проекта "Медея".

Всички номинирани бяха на сцената, с маски и дистанция.

ИКАР 2020 за водеща женска роля получава Елена Димитрова за ролята си в "Как е" по Самюел Бекет в театър "Сфумато", а за най-добра мъжка роля е отличен Йордан Ръсин с ролята му в спектакъла "За едно явление в електричеството" на театър "Възраждане".

Бяха присъдени награди в 16 категории.