Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация "Активни потребители" стартираха мащабни проверки за качеството на сиренето в търговската мрежа, съобщиха от bTV.

Д-р Иванова коментира, че пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. Тя обясни, че до този момент те се взимат съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за защита на потребителите. Иванова уточни, че документите се подготвят от Дирекциите за безопасност на храните, цитирана от БГНЕС.

Д-р Иванова съобщи, че при физическата проверка е установено, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството, имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя.

Тя допълни, че първото проверено място от инспекторите е бил "Женския пазар" в столицата. Иванова съобщи, че при посещение в магазин за млечни продукти, продавачката се опитала да избегне проверката, като заявила, че обектът не работи и заключила вратата.

"При физическата проверка е установено е, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството, имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя", заяви д-р Иванова и увери, че ще бъдат предприети мерки, спрямо производителите и фирмата продавач.

Глобата за производителя може да достигне до 6 000 лв. Сергей Иванов от "Активни потребители" заяви, че в обекта има още нарушения, както и че е взел натривка за хигиената в обекта, която според него, не е на необходимото ниво.

Той добави, че има още проблеми в този малък обект. Като допълни, че те продават сирена и имитиращи продукти на едно място, което също не трябва да бъде. Иванов заяви, че скандалното е, че мястото не е хладилна витрина, а просто едно стъкло и едни пластмасови тави, пълни с нещо, миришещо неприятно. Той и добави, че в павилиона се продава и сирене, което не съответства на залепеният етикет на кутията.

Резултатът от пробите ще бъде готов до края на седмицата или най-късно в началото на другата като не е изключено, ако нарушението не е за първи път, обектът да бъде затворен.

От "Активни потребители" посъветваха хората да не се заблуждават, че могат да купят истинско сирене на цена под 8 лв.