Инспекцията по труда изпраща допълнителни екипи за проверки в морските курорти- Бургас, Варна и Добрич. Само за седмица в рамките на кампанията са извършени 241 бр. проверки с 4200 заети в проверените обекти. Случаите на работа без трудов договор са 22 бр. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение от Инспекцията по труда. Съставени са 46 бр. актове за установяване на административно нарушение.

Сред най-честите нарушения традиционно са свързаните с разпределението на работното време, с режима на междудневна и седмична почивка. Нарушенията от този вид, установени за седмица, са 86 бр. Инспекцията по труда напомня на работодателите, че имат ангажимент да държат в проверяваните обекти на разположение на контролните органи документи, свързани с разпределението на работното време, графиците за периода, за който е установено сумираното му отчитане и др. В рамките на настоящата кампания се установява също, че работодатели не заплащат с увеличение от минимум 1 лев на час положения нощен труд съгласно промяната, която е в сила от началото на 2021 г. Те продължават да го заплащат по ставката от преди изменение от 0.25 лв. на час. Нарушенията по заплащането на труда, установени през седмицата са 22 бр.

Инспекцията по труда е установила 97 355 нарушения

Инспекцията по труда е установила 97 355 нарушения

10 650 са нарушенията свързани със заплащането на труда

Ресторантьорството и хотелиерството са сред дейностите, в които Инспекцията по труда осъществява целогодишно засилен контрол, тъй като анализите показват, че са сред най-рисковите по отношение използване на недеклариран труд. За седемте месеца на 2021 г. в двете икономически дейности са извършени 2900 бр. проверки в 2590 бр. предприятия с 41 300 заети в тях. Установените нарушения при тези проверки са почти 13 900 бр. От тях свързаните с безопасността и здравето при работа са 6065 бр., а по осъществяване на трудовите правоотношения - 7780 бр. Случаите на работа без трудов договор са 263 бр. Нарушенията, свързани с разпоредбите за разпределението на работното време, почивките, отпуските и извънредния труд са почти 2000 бр., а по заплащането на труда - 1630 бр. Актовете за установяване на административно нарушение в двете икономически дейности са 658 бр.

 Инспекция по труда напомни за климатиците по време на пандемия

Инспекция по труда напомни за климатиците по време на пандемия

Работодателите имат възможност да въведат и организационни мерки

През 2021 г. дадените разрешения за работа на непълнолетни лица са над 5400 бр., което е ръст с над 50% спрямо същия период на 2020 г. Ресторантьорството и хотелиерството са двете дейности, в които традиционно се наемат непълнолетните лица. Случаите на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда за периода са 35 бр.