Гражданското сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" е силно обезпокоено от скандалното и с нищо необосновано решение на академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство да повиши таксите за обучение с над 33 процента, съобщиха от неправителствената организация. .

Студентите от УНСС имат всички основания да протестират и да искат абсурдното увеличение веднага да бъде отменено, още повече, че според Националния статистически институт годишната инфлация за 2012 г. е едва 4,2 на сто, подчертават от сдружението.

Вместо да изнудва студентите с нови космически семестриални такси, ръководството на УНСС трябва да  предприеме незабавно мерки за премахването на паметника на идеолога на комунистическото  движение Карл Маркс от двора на държавния университет, настояват майките.

„Пълен абсурд е, че на територията на Университета за национално и световно стопанство и през 2013 г. продължава гордо да се извисява гранитният бюст-паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция, насилствено премахване на частната  собственост и желязна диктатура на пролетариата." - се казва в изявление  на сдружението.

Сдружението предлага още през близките седмици бюстът на Маркс да бъде преместен от двора на УНСС в Музея на социалистическото изкуство до столичния КАТ в кв. „Изгрев

„Мястото на паметника на вожда и учителя на световния пролетариат и автор на „Манифест на комунистическата партия" не може да е в двора на уважаван държавен университет, издържан от данъкоплатците." -  допълват от неправителствената организация.

От "Майки срещу насилието в Студентски град" напомнят, че опитите да се приложат утопичните идеи на Маркс през ХХ век са довели до установяването на жестоки тоталитарни режими в Източна Европа, при които стотици хиляди невинни хора бяха убити без съд и присъда, а други бяха изпратени в лагери.

На младежите, които влизат в УНСС за да получат модерно европейско образование, би трябвало да им се обяснява, че ичешкият студент легенда Ян Палах, който се замозапали в знак на протест срещу нахлуването през 1968 г. на войските от страните на Варшавския  договор в Чехословакия с цел да смачкат Пражката пролет с нейния порив към свободата, също е сред жертвите на деспотичната марксистка политическа доктрина, подчертават майките.

„За съжаление студентите в УНСС и до днес са свидетели как всяка пролет пред паметника на Маркс в двора на вуза им се поднасят цветя - както на рождения ден на К.Маркс - 5 май, така и на патронния празник на УНСС - 21 май, а информациите за почестите, оказвани на основоположника на комунизма, се публикуват със снимков материал във вестника на УНСС...
Но ако в КНДР или Венецуела е разбираемо да се оказват почести на идеолозите на комунизма, то за страна като България, в която демокрацията дойде през ноември 1989 г., тази отречена практика от епохата на култа към личността не трябва да има място." - посочват от сдружението.

Майките се надяват позицията им да получи подкрепа от министъра на образованието и науката проф. Николай Милошев.

От неправителствената организация напомнят, че  38-ото Народно събрание на 26 април 2000 г. прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.