Мъж без дом и семейство живее вече месец в отделението по съдова хирургия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас, съобщиха от Нова телевизия.

60-годишният Валентин бил приет в средата на декември в отделението. Няколко дни след това ампутирали и втория му крак. Въпреки че отдавна клиничната пътека на мъжа е изтекла, лекарите и сестрите в отделението продължават да се грижат за него, защото няма къде да отиде.

Самият Валентин иска да работи. Мъжът разказа, че е работел в завод, който в последствие фалирал.

Мъжът останал на улицата, започнал да пие, да боледува. Преди около 3 години загубил единия си крак. "Това лято удари и в другия крак. За няколко месеца почерня, изгни и го махнаха", сподели още Валентин.

Мъжът от месец живее в УМБАЛ Бургас, макар че вече няма нужда от лечение. "Изкарахме всички празници с него. Прибран е на топло, грижим се за него, полагаме всички медицински усилия да овладеем проблема ,който има. За съжаление, няма място, където да бъде настанен", заяви медицинската сестра Ивелина Чимбулева.

Още през декември Валентин е подал молба да бъде настанен в социалния дом в село Горица. Там обаче свободни места нямало, а докато се освободи място мъжът ще продължава да живее в болницата. Това не е първият подобен случай.

"Разходите не са малки и се изразяват, ако коментираме всички случаи, които са, няколко за година. Това са около 50-60 хиляди лева на година. Това е за такива случаи, които, просто няма кой да ги приеме и те остават на нашите грижи и с болка разказват как, много често получавали отказ от деца и роднини да дойдат и да се погрижат за родителите си", разказва д-р Светлозар Георгиев- зам. директор УМБАЛ-Бургас.

"И е много тъжно, когато ти кажат отсреща и то най-близки хора, деца, когато кажат - не ни занимавайте, забравете ни. Не искаме да ни занимавате повече с нашата или нашия близък. Категорично, много е тъжно", казва д-р Светлозар Георгиев- зам. директор УМБАЛ-Бургас

А Валентин се надява социалните по-бързо да му намерят дом, с останалото смята, че ще се справи сам.