"Не съм съгласна с президента. Какво значи, че сме лъгали, че хазната е пълна, а тя да е празна? Това не е така." Така председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира в студиото на Нова телевизия последните две изявления на държавния глава Румен Радев.

По думите на Стоянова много от критикуващите решенията на правителството и от вчера на депутатите не разполагат с данните. България е с нисък дълг, на второ място в Европа, като в момента е предвиден дълг от 4 милиарда, а останалите до 10 млрд. остават просто опция, обясни депутатът.

Депутатите се отказаха от заплата до края на извънредното положение

Депутатите се отказаха от заплата до края на извънредното положение

Със заплатите на депутатите са свързани възнагражденията на премиера, министрите, както и на президента

Менда Стоянова коментира и решението от вчера депутатите да дарят заплатите си от времето на извънредното положение. Това не би трябвало да е драматично, тъй като депутатите имат сериозни заплати и би трябвало да имат заделени пари. Решението за даряване е взето, тъй като депутатските заплати са вързани с възнагражденията на президент, съдебната система и т.н. Решението обаче за отказ трябва да бъде взето от съответните хора и гилдии.

Припомняме, че вчера депутатите се отказаха от заплатите си до края на извънредното положение с гласуваните промени в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Месечното възнаграждение на държавния глава е колкото две депутатски заплати. Заплатата на министър-председателя е една депутатска заплата плюс още 55% от нея в добавка, а министерската с 30%.

643 заявления от работодатели са постъпили по схемата 60/40

643 заявления от работодатели са постъпили по схемата 60/40

В петък регистрираните фирми са били 230

По отношение на икономическата криза и предвидената от държавата мярка за подпомагане 60/40, Стоянова обясни, че няма всички бизнеси да използват мярката. Да се задават въпроси дали ГЕРБ не ревнуват от ДПС, че именно те са представили предложението за допълване на мярката така че тя да бъде приета от бизнеса по-добре, Стоянова определи като популизъм.