Депутатите се отказаха от заплатите си до края на извънредното положение. Всички партии се отказаха от предложенията си за намаляване на месечните им възнаграждения.

Всички пари, които трябва да идат за заплати на депутатите отиват във фонда на Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса. Със заплатите на депутатите са свързани възнагражденията на премиера, министрите, както и на президента. За сега обаче без заплати остават законотворците и членовете на Министерски съвет.

Съдебната власт и президента, според депутат от НФСБ Валентин Касабов, сами трябвало да преценят дали да де включат в тази идея.

Депутатите се цакат с топла бира за замразяване на заплатите си
Обновена

Депутатите се цакат с топла бира за замразяване на заплатите си

БСП иска трайно замразяване на депутатските заплати

Припомняме, месечното възнаграждение на държавния глава е колкото две депутатски заплати. Заплатата на министър-председателя е една депутатска заплата плюс още 55% от нея в добавка. Министерската заплата е с 30% по-висока от средната заплата на един законотворец. Заместник-министрите и началниците на политическите кабинети също ще работят без заплата, защото месечното им възнаграждение се определя като процент от заплатата на министъра.

Г-н президент, остава ви много малко време, бъдете мъж, политик и българин, призова Валентин Касабов. Той призова Румен Радев , вицепрезидентът и техните екипи също да се откажат от възнагражденията си. Времето е чумаво, трябва да бъдем заедно, подчерта патриотът. Кой, ако не президентът трябва да покаже именно тази мъжественост, зрялост и отговорност, кой, ако самият бащица на българската нация да се докаже по някакъв начин и да опровергае всички онези нелепости към неговия имидж и лъчезарен облик, попита Касабов. Ако Радев не се докажел, това щяло да означава, че бащицата е само на книга.