"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма, мюсюлманин и се чувствам европеец. Нямам турско гражданство" . Това заяви Лютви Местан - лидер на ДОСТ в ефира на Би Ти Ви.

Въпросът със самосъзнанието е фундаментален. Ние имаме несъстоял се дебат какво влагаме в израза етнонационалност. Така Местан отговори на въпрос какво е неговото самосъзнание. "Аз съм с турско етническо самосъзнание, ако се смята етноса. И с българско, по гражданство. Етнос и нация са разноредови понятия. Лютви Местан е етнически турчин.", допълни той.

Обществена тайна е, че Турция помага на ДОСТ, уверени Патриотите

Обществена тайна е, че Турция помага на ДОСТ, уверени Патриотите

Трябва да се провери откъде се финансира партията

Лидерът на ДОСТ уточни, че общува на турски и на български в семейството си. Ходил е на джамия преди 2 седмици. Според него българската образователна система не им е дала обучението на майчин език и той го е запълнил затова децата му говорят турски език.

"Има ли турско малцинство, не по Конституция?" попита Местан и уточни, че наличието на малцинства било обективен факт. Едно малцинство нямало да престане да съществува ако Конституцията не го признавала. Местан заяви, че неговото право не било защитено в Конституцията. Нямало легална дефиниция за национално малцинство, а концепцията за етнонацията била философията на Възродителния процес.

Каракачанов зове: ДПС да демонтират чешми в прослава на турски терористи вместо патриотите

Каракачанов зове: ДПС да демонтират чешми в прослава на турски терористи вместо патриотите

ДПС били гневни, защото за пръв път не били трета политическа сила

Местан се оплака, че непрекъснато му се налагат глоби за говорене на майчин език. Според него имало проблем с малцинствата, защото не било осъществено интегрирането им. От приетата Конвенцията за малцинствата било нарушено правото му на ползване на майчин език. Искал не повече от това, което са получили нашите сънародници в Албания.

"Съществуването на турско малцинство е такъв факт, какъвто факт е, че с вас си говорим", обърна се той към водещия.

ДОСТ има проблеми с финансирането, призна Местан, щели да се закриват офиси. Постъпленията били от членски внос и доброволни дарения. Не било вярно, твърдението на прокуратурата за чуждо финансиране. "Научих за тази фондация от съобщението на Прокуратурата", категоричен беше Местан.

Местан иска признаване на турското малцинство

Местан иска признаване на турското малцинство

След като в Албания 50 000 българи са признати за национално малцинство

"Това е повече от естествено. Ако Каракачанов не иска да се самосезира Прокуратурата, аз не ставам за политик." Така Местан коментира искането на Каракачанов Прокуратурата да се самосезира за думите му, че трябва да се признае турско малцинство.

Местан заяви, че има агресия срещу ДОСТ, защото бил разбит монопола на ДПС. "Ходил скоро в Турското посолство на прощално кафе с посланик Гьокче. "Той прие искането ми за признаване на малцинство като естествена политическа реакция на партия, която защитава правата и свободите на своите граждани", уточни Местан.

Ахмед Доган може да се върне в политиката, твърдят анализатори

Ахмед Доган може да се върне в политиката, твърдят анализатори

"Гейтовете" са наченки на диктатура според Димитър Тадаръков