Проверката по случая със смъртта на Пламен Куцаров най-вероятно ще продължи до края на седмицата.

Tова каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков преди церемонията по връчването на отличията "Пожарникар на годината".
Това, по думите му, се налагало, за да бъдат завършени всички съдебно-медицински действия.

Куцаров почина, след като бе задържан от полицията и бе подложен на  детектор на лъжата по обвинение, че е участвал в група за отвличания.
Смъртта на Куцаров бе повод Миков да отстрани ръководството на Дирекцията за борба с организираната и тежката престъпност и назначаването на Станимир Флоров за нов ръководител на звеното.

Флоров днес също присъстваше на церемонията, но не бе представен на журналистите от страна на министъра с мотива, че "хората от структурите, които се занимават с противодействие на тежката престъпност, трябва да попадат по-малко в обективите".

Случаят със смъртта на Куцаров налага много изводи и действия, както и промени в подготовката, обучението и прочита на нормативните актове, каза Миков.



Ще изслушам аргументите за съществуването на практиката да се слага качулка на задържаните, допълни той.
Припомняме, според близките на Куцаров той е починал от задушаване, вследствие поставената му качулка от полицаите.

По повод вчерашните изказвания за разследването по опита за покушение над Манол Велев, министър Миков заяви, че не е запознат изцяло с делото.

Всяко досъдебно производство се ръководи от прокуратурата и всеки трябва да носи отговорност, каза Миков.

Градският прокурор на София Николай Кокинов каза вчера пред журналисти след среща с председателя на ДАМС Весела Лечева, съпруга на Велев, че до момента няма конкретен заподозрян, тъй като разследващите не са предоставили на прокуратурата убедителни доказателства. Да се прехвърля всичко на МВР не е добър стил, коментира Миков.

Той поясни, че досега е имал доста разговори с Лечева, но отказа ги коментира. На въпрос на журналисти министър Миков заяви, че има напрежение в криминалния контингент в цялата страна и то не е свързано само със задържането на двамата братя Галеви.