През следващата седмица ще бъдат представени законодателни инициативи, касаещи отвличанията. Това стана ясно след оперативно заседание на ръководството на МВР.

„Необходими са промени в Наказателния кодекс по отношение на приготовлението и помагачеството при отвличания", категоричен е вътрешният министър Михаил Миков.

Необходими са, по думите му, специални мерки срещу формиране на група за отвличания, например отнемане на имущества на хора, които се занимават с този вид дейност.

Министър Миков е категоричен, че трябва да се ускори процесът по отмяна на анонимните sim-карти.

На органите, които работят по тези случаи, им е изключително трудно, тъй като по празниците мобилните оператори не работят денонощно, каза още Миков.

Някакви инициативи в тази насока са необходими. По темата Миков е разговаря и с премиера Сергей Станишев, за да се види какво може да направи правителството, въпреки предизборната ситуация.

Относно техническото оборудване на идентифициране и установяване местонахождението на отвлечения Миков заяви: „До месец и половина ще разполагаме с добра техника. Разбира се това не е панацея, но все пак е нещо, смята вътрешният министър.

За разкриванията на този тип престъпления ще се използва и целия капацитет на ДАНС, както е необходимо и да се засили сътрудничеството в прокуратурата.

„Прокуратурата ще бъде абсолютно безкомпромисна към този вид престъпление, категоричен бе и зам. градския прокурор на София Роман Василев.

„Отговорността е обща", смята още той.

Според него държавата трябва да е безкомпромисна, за да се стигне до адекватни резултати. „Обществото трябва да знае какво се случва в МВР и какви са проблемите, смята ген. комисар на МВР Павлин Димитров. По думите му отвличанията са сложни престъпления.

Той също застана зад идеята на вътрешния министър Миков за по-радикални текстове в наказателния кодекс.

В МВР има ресурса за справяне с този тип престъпления , категоричен е Димитров.

Целият ресурс на вътрешното ведомство ще бъде мобилизиран.

Мисля, че чашата на търпение в обществото преля. Една от идеите за промени в Наказателния кодекс по отношения на отвличанията е да е наказуемо събирането на пари за откуп, тъй като това също някакъв вид подпомагане дейността на групите за отвличания.