Цветан Китов е предложен за освобождаване от длъжността председател на ДАТО. Това решение взе съставът на Министерски съвет на днешното заседание. То ще бъде предложено на президента Румен Радев.

В мотивите се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Според него се унищожават материали...

News.bg припомня, че вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно ДАНС са подслушвали политици. Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април. Малко по-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.

В 46-то Народно събрание се сформира и комисия, която да разгледа случаите на полицейско насилие спрямо протестите от 2020 г., както и подслушването на участващи в протестите граждани, журналисти и политици.

Комисията бе ръководена от адвокат Николай Хаджигенов, а докладът й по подслушването бе разгледан на закрито заседание в пленарна зала заради съдържащата се чувствителна информация.