Промените в учебните планове за средното образование, свързани с литературни произведения и учебниците по история, доведоха до протести в няколко града в България, съобщава БНР.

Жители на Карлово, Сопот, Калофер и близки до тях населени места пяха патриотични песни на площада пред Паметника на Апостола в Карлово. На митинга присъстваха и представителни групи от цялата страна на сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие", дружеството "Традиция", облечени в носии-униформи, развяващи българския трикольор.

Част от присъстващите призоваха да не се подменя историята на България и всички истински българи и патриотите да не позволяват да се случи.

Демонстрантите носеха различни плакати, включително „Долу ръцете от историята ни”, както и развяваха българския трибагреник и патриотични знамена.

Част от варненци също излязоха на демонстрация, проведена пред паметника на отец Паисий в Морската градина. Инициативата е организирана в социалните мрежи от Славянската академия срещу спорните действия на Министерството на образованието.

Участниците с много вдъхновение и плам изслушаха словото на поетесата Елка Няголова, която призова да дойдат всички, които не дават хубава Яна, не дават "История славянобългарска", които пеят песните на Чинтулов.

Участниците приеха специално писмо-призив до премиера Бойко Борисов, в което се призовава да не се допуска „да не уважаваме себе си”.

Министрите идват и си отиват, народът български остава, а е останал точно, защото е осъзнавал своята славна история, своята национална принадлежност. Не допускайте, господин премиер, да не уважаваме себе си, защото който народ сам не уважава себе си, не може да чака уважение от други народи", се отбелязва в писмото-призив.

Присъстващите настояват за връщане на авторите в учебните програми и за съобразяване на всеки следващ министър в това ведомство, че в управленския му стол е седял не кой да е, а дядо Вазов, който е споделял воплите и радостите на своя народ.

Малкият Мартин предизвика аплодисментите на всички с това, че изпълни "Аз съм българче". Без разлика от партийни пристрастия , само с българските знамена варненци пяха заедно "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене".

В Смолян също се събраха недоволни срещу промените в учебните планове.

Членовете на Сдружение „Родопски хайдути“ в Смолян се събираха пред Хаджичоневата къща в квартал „Устово“ и ще тръгнат към Алеята на възрожденците в квартала. Те се обявяват против промените в учебните планове и изкривяването на факти от българската история, каза председателят на сдружението Манол Ружинов.

Припомняме, в четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип. Като мотив да се поиска оставката на Танев се посочва "системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора".

Борисов поиска оставката на министър Танев и екипа му

Борисов поиска оставката на министър Танев и екипа му

До края на дена реформаторите да предложат нов екип за просветното министерство

Още от края на миналата седмица започна да се развихря поредния скандал при поредната промяна в учебните програми с махането-преместване на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Ескалация на напрежението в обществото се случи при обявяването на новия термин за османско владичество/робство по българските земи - "съжителство".

Миналата година, когато за първи път се заговори за оставки в правителството, министър Тодор Танев заяви, че единственият, който може да иска оставката му, това е премиерът.

РБ номинира Кунева за просветен министър, тя прие
Обновена

РБ номинира Кунева за просветен министър, тя прие

Номинирана е единодушно, не е имало друг номиниран

Стана ясно, че Реформаторският блок (РБ) официално номинира Меглена Кунева и то единодушно за министър на образованието. Не е имало друг номиниран. Самата Кунева е приела.