В Министерството на земеделието и храните се обмисля въвеждането на нов начин на финансиране борбата с градушките.

Мнението се споделя и от министър Румен Порожанов. Днес в МЗХ е продведена срещу с представители на общини, застрахователи и земеделски производители. На нея са обсъдени различните възможности за оптимизация на работата на Агенцията за борба с градушките

В перспектива моделът на борба с градушките би следвало да бъде финансиран не само от държавата, но и от земеделските производители, застрахователите и общините, смятат в министерството.

Стимулират с 500 лв. служителите, борещи се с градушките

Стимулират с 500 лв. служителите, борещи се с градушките

Ще се прави анализ кога и дали могат да се увеличат заплатите им

"Не искаме да правим нещо, с което държавата да абдикира от отговорност и е наш ангажимент е да предложим разумен и ефективен подход за развитие на противоградовата защита, с което агенцията да подобри начина си на работа", каза още министър Порожанов.

От министерството уверяват, че целта на мерките е максимално да се защити обработваемата земя, трайни насаждания и смесено ползване и да достигнат 90% покритие на земеделските площи, както и 60% в урбанизираните територии. За тази цел обаче трябва да се разшири системата и защитаваната територия постепенно и като се използват паралелно два способа - ракетен и самолетен.

Готови сме за реакция срещу градушките

Готови сме за реакция срещу градушките

Към момента има обработени 136 облака с 1313 ракети

Направено е предложение за доизграждане на системата с 4 допълнителни радарни станции. Ракетният способ до 2020 година може да бъде разширен с изграждане на 63 нови ракетни площадки и 2 командни пункта в с. Тъжа и Любимец.

Според изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев най-силно застрашените области следва да бъдат защитени с ракетен способ.

Подходът със самолетния способ е най-подходящият и евтин начин за защита на останалите зони на страната като гарантира 60% покритие.

Припомняме, че след буреносните два дни в края на миналата и началото на тази седмица, когато на редица места в България се изсипаха градушки, служителите на Агенция за борба с градушките отново протестираха, заради ниското си заплащане и изключително лошите условия на труд. Протестът им не е за първа година дори.

На среща с ръководството на министерството беше постигната договореност за компенсиране на служителите с около 500 лв. на човек за сезона. Министърът също така се ангажира да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. 90% от работниците в Агенцията за борба с градушките са на минимална работна заплата като работят на смени по 34 часа.