Митничари заловиха румънско семейство да пренася сребро за 78 441 лева през границата, съобщи Агенция "Митници". Среброто е било близо 20 кг. Те са заловени да пренасят контрабандната стока на МП "Малко Търново". Автомобилът е пътувал от Турция през България за Румъния

На 19 юли семейство е било спряно за проверка. Пред митническите служители на пункта те обявили, че не пренасят никакви стоки или валутни ценности за деклариране.

По метода "анализ на риска" автомобилът е селектиран и в багажното отделение в един от саковете, под торби с покупки, както и в раница между задния ред седалки, са открити пакети с бижутерийни изделия от бял метал. От пакетите са извадени общо 5705 синджири, пръстени, обици, гривни, медальони, брошки.

Според направената от вещото лице експертиза накитите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 19 610.47 грама на стойност 78 441 лева. Установено е, че накитите са собственост на водача на автомобила, румънски гражданин, който заявил че стоката е закупил от Турция за магазина си в Румъния. По случая е образувано досъдебно производство.