"Мнозина са устроили своя живот на този континент. Успели са да устроят и своя духовен живот". Това заяви българският патриарх Неофит по време на среща с посланика на САЩ Херо Мустафа, съобщават от Св. Синод. Срещата се състоя в Софийската св. митрополия.

Посланикът изрази своята благодарност за възможността да се срещне и разговаря с предстоятеля на Българската православна църква в началото на своя мандат като посланик на САЩ в България.

"Всеки ден се старая да отделям време да опозная вашия красив град, страната и прекрасните хора, които живеят тук", каза Херо Мустафа.

От своя страна патриарх Неофит обърна внимание на това, че страната ни има доста силна емиграция в Съединените щати, като допълни, че някои от нашите сънародници там са устроили добре своя живот в САЩ.

Той допълни, че на територията на САЩ Българската православна църква има своя епархия, която обгрижва духовно хиляди българи. Той изрази и своите надежди някой ден сънародниците ни да се приберат в България.

"Тази свързаност с историята я забелязвам навсякъде, не само в София, но и в цялата страна. Смятам, че е важно гражданите на всяка една държава да имат тези качества. Да бъдат горди със своята история, култура и традиции", отбеляза посланикът. Тя сподели още, че първата й работа като дипломат е била в Гърция и допълни, че има опит от това колко важна е връзката на Православната църква в обществото.

На приема бе повдигнат и въпросът за бъдещи съвместни проекти и дейности.

"Надяваме се във времето тук да имам възможността да допринеса за още по-голямо сплотяване на взаимоотншенията ни и подобряването на жизнения стандарт в региона", каза още Херо Мустафа.