Готови сме да продължим да оказваме необходимата хуманитарна помощ на Република Турция. Това увери министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на среща с турския посланик у нас Айлин Секизкьок.

По нейни думи от началото на дипломатическите отношения между двете страни оказаната от България помощ към Турция още в първите часове след земетресенията е най-силният жест на солидарност, който България е оказвала до този момент. Досега се обръщахме към вас като комшии и приятели, но вече - като братя и сестри, допълни Секизкьок и посочи, че е горда да бъде посланик в такава държава.

По последни данни 41 хил. души са загинали след земетресенията в Турция, а 2 млн. души са останали без подслон. Опитваме се да им осигурим покрив и отопление и затова благодарим, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, преминаващи транзитно през България до засегнатите райони, заяви Секизкьок. Тя каза още, че Турция ще разчита на подкрепа от България пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението.

Димитър Стоянов увери, че страната ни ще даде категорична подкрепа в ЕС за всяка необходима помощ за Турция. Министърът на отбраната информира посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция.

В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция "Отбранителна политика и планиране" бригаден генерал Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.

За спасителите всеки живот е важен

За спасителите всеки живот е важен

Спасителната мисия в Турция е била сложна за организиране

Айлин Секизкьок благодари и на ДПС за дарителската кампания в помощ на бедстващите хора. Турският посланик и председателят на изселническата организация Балгьоч проф. Емин Балкан бяха на работна среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в централата на Движението.

На разговорите бе обсъдена продължаващата дарителска кампания на партията. Мустафа Карадайъ заяви, че всички структури на ДПС участват в мащабната акция, като всеки областен център на партията е превърнат в дарителски пункт.

В кампанията са включени над 1500 доброволци, а дарения правят не само от членовете и симпатизантите на ДПС, но и всички български граждани, подчерта Карадайъ.

До този момент ДПС е дарило 650 палатки - 10 по натовски стандарти от по 400 кв. м и 640 петместни, както и 5000 походни легла. За закупуването им са използвани 1.6 млн. лв., събрани в дарителската сметка, разкрита от ДПС.

В подкрепа на бедстващите хора в Турция досега са изпратени над 200 тона храни - консерви и варива, над 140 тона дрехи, над 36 000 одеяла, над 3000 пакета памперси, над 10 000 кашона с хигиенни препарати и материали, 1000 печки на ток и 15 000 генератори, външни батерии печки на дърва и кюнци.

Посланик Секизкьок благодари както на структурите на ДПС за добрата организация, така и на всички български граждани, които са се включили в дарителската кампания.

Проф. Емин Балкан разказа, че изселническата организация Балгьоч също провежда дарителска кампания в помощ на пострадалите изселници от България.

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Работата по разчистването на отломките е към своя край