Младеж на 19 години загина на железопътен мост в столичния квартал "Дружба" при опит за екстремно селфи, предаде БНТ. Линейката е пристигнала за 8 минути, но момчето е загинало на място. Свидетели на трагедията са две негови приятелки.

Инцидентът е станал около 3 часа след полунощ. Момчето и двете момичета са се качили на стария железопътен мост в "Дружба". Знае се, че те са опитвали да си направят ефектни снимки и селфита върху изоставената конструкция, когато момчето е изгубило равновесие и е поляло надолу.

Сигналът към "Бърза помощ" е подаден в 03:35 ч. Веднага е изпратена линейка, която е пристигнала на осмата минута, но спешният екип само е успял само да констатира, че момчето е починало. Все още не е ясна точната причина за смъртта на младежа. Първоначалната информация е за височинна травма, но на място екипът е констатирал и следи от тежки изгаряния.

Изоставеният железопътен мост се намира близо до пътя за летището. Той е трудно достъпен, но не и обезопасен. Мястото дори и през деня изглежда зловещо. Липсват каквито и да е прегради, огради или дори табели, които да предупреждават колко е опасно мястото.

От общината обясниха, че съоръжението е на НКЖИ и ангажиментът за обезопасяването му не е на местната власт.

В Пловдив създават работна карта за превенция от опасни селфита

В Пловдив създават работна карта за превенция от опасни селфита

Все още няма данни колко са случаите у нас, но в света те са 260

Според психолозите, в случая в основата на трагедията е класически пример за възмъжаване и търсене на внимание от другия пол.

"Всяко едно поколение иска да покаже себе си, да заяви себе си, да покаже на останалите , че тази граница между детството и зрелостта вече е преминала. И това става във всяка една култура през доказване, особено при момчетата, чрез доказване на мъжество." - поясни психологът доц. д-р Николай Димитров.

Друг съществен фактор е визуалният характер на съвременната ни култура и значимостта на социалните мрежи - манията за събиране на лайкове е изведена в свръхценност.

"И ако в предишни векове това е ставало през битки със змейове за принцеси, в момента става през селфита на опасни места, за да може принцесата да забележи рицаря, който побеждава в случая, металния змей в "Дружба", констатира доц. Николай Димитров.

17-годишно момче загина при опит за селфи от изоставена сграда

17-годишно момче загина при опит за селфи от изоставена сграда

Паднало в асансьорна шахта и загинало на място

През последните години имаше десетки инциденти с опасни селфита, някои от които също завършиха фатално. През миналото лято 17-годишен младеж загина в Приморско след падане в асансьорна шахта на изоставен строеж, при опит да се снима.

През зимата на миналата година, близо до пловдивското село Марково, 15-годишен тийнейджър се удави в язовир. Причината отново беше селфи - момчето влязло навътре по заледената повърхност, за да си направи ефектна снимка, но пропаднало.

От полицията днес отказаха коментар на инцидента в ж.к. "Дружба" , защото не става дума за криминален случай. От НКЖИ заявиха пред БНТ, че ще направят проверка.

Полицията прибра 16-годишен за селфи на греда в ТЕЦ

Полицията прибра 16-годишен за селфи на греда в ТЕЦ

Момчето се качило на 20-метрова греда, за да се снима, но не успяло да слезе