В Пловдив създават работна карта за превенция от опасните селфита, съобщи БНТ.

Областните дирекции на МВР, управлението по образованието, БЧК и общинските администрации са разработили специална програма, която да насочва вниманието и на децата и на родителите как да се предпазят от опасната мода, наречена "Търсене на перфектния кадър".

От полицията поясняват, че няма данни колко са случаите за опити за опасно селфи у нас, но при тях често постъпват сигнали от граждани, които са свидетели на подобни действия.

Децата се качват на високи сгради, на необезопасени строителни обекти, върху скали, които са опасни за тях, влакови композиции, лед на водоеми, движещи се превозни средства и др. 

Идеята на програмата е освен силите на полицията, да бъдат включени и допълнителни институции, които да помогнат за решаването на проблема.

За съдействие вече е привлечено Регионалното управление по образованието и община Пловдив. 

От МВР уточняват още, че една от задачите на работната карта е да привлече вниманието на хората към този проблем и при условия, че станат свидетели на такъв вид опасно държание при децата в опит да се направи селфи, да сигнализират на полицията.

От регионалното управление по образованието поясниха, че на територията на област Пловдив е проведен извънреден инструктаж на учениците от 12 до 18 години. Предвидени са тематични родителски срещи, при които психолози и учители ще им разяснят рисковете от създаването на екстремно селфи.

Много е важно родителите да знаят къде се намират децата им в социалните мрежи и по какъв начин търсят популярност.

В световен мащаб са регистрирани 260 случая за опасно селфи.