МОН не регулира абитуриентските балове - те са въпрос на решение на децата и на техните родители. Така образователният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос кога се очаква да бъде проведена среща с Министерство на здравеопазването за абитуриентските балове на учениците.

По думите му празнуването на завършването е въпрос на индивидуално решение. Сега е редно да се подхожда предпазливо заради ситуацията с коронавируса. Това не означава да няма балове, а да се събират по-малко хора, според Вълчев. От думите му стана ясно, че на практика няма забрана да се провеждат балове - има и може да се даде само препоръка.

Ние сме скептични, че можем да издадем правила за баловете и за това как да се събират в заведенията, така ще надскочим компетентността си, изтъкна Красимир Вълчев.

МОН препоръчва баловете да се отложат до края на месеца

МОН препоръчва баловете да се отложат до края на месеца

От ведомството съветват да се спазват препоръките и предписанията

Припомняме, че здравния министър Кирил Ананиев забрани баловете, тъй като има голямо струпване на хора контакти, които могат да доведат до разпространение на коронавирус.

По-късно дванадесетокласници изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с искане да бъде разрешено изпращането на випуск 2020 в училищните дворове при спазване на противоепидемичните мерки.