Водещо е желанието ни да се опази живота и сигурността на моряците ни. Това увери министърът на външните работи Николай Младенов по време на парламентарния контрол.

Той обаче посочи, че именно желанието на българските власти да доведат до положителен финал случаят с българските моряци от „Панега" го възпрепятства да предостави повече информация.

От парламентарната трибуна Николай Младенов увери, че моряците за живи и в относително добро здравословно състояние. Добре е и раненият от огнестрелно оръжие при атаката на кораба моряк, каза министърът.

Желанието ни да се върнат живи и здрафви в България ограничава възможността ми да отговоря", посочи още Младенов.

Министърът информира, че към момента в сомалийски плен се намират общо 17 кораба с 409 пленници по различни части на сомалийския бряг.

В България има над 2000 моряци и още морски офицери, които работят преди всичко в чужди компании. Отвличането е част от професионалния риск, коментира Николай Младенов.
Той избори и мерките, които се предприемат в Аденския заливот страна на ЕС, НАТО и многонационалната група.

Към месец май над 50 пиратски групи са неутрализирани, усиленото патрулиране продължава, информира Младенов, като подчерта, че „рискът е намален, но не е премахнат".

Министър Младенов посочи обаче, че водеща страна при преговорите са корабособствениците и България и МВнР се съобразява с европейската и световна практика. Министерството оказва пълна подкрепа на собствениците на „Панега", допълни Николай Младенов.

Той призова от парламентарната трибуна политици и медии да се въздържат от коментар, докато българските моряци не се завърнат в родината си.

Младенов информира още, че министерството изготвя и план за действие и препоръки към българските корабособственици, който план е съобразен с европейските и световни практики.