Освободените от плен на сомалийските пирати български моряци кацнаха на летище Варна, съобщиха от министерството на транспорта.

Петимата бяха на кораба "Сейнт Джеймс парк", който бе освободен от плен преди няколко дни.

Светлозар Тенев, Николай Колев, Ивайло Русев, Стефан Ангелов и Емил Дянков бяха отвлечени заедно с целия екипаж на химикаловоза няколко дни преди Нова година.

За да посрещнат моряците, на летището бяха техни близки и роднини, министърът на транспорта Александър Цветков, както и директорът на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

Цветков се ръкува с всеки един от моряците при слизането им от самолета и ги поздрави с добре дошли на българска земя.

Все още не са започнали преговорите със сомалийските пирати за пленения български кораб "Панега", съобщи още транспортният министър.

Пиратите са много добри манипулатори, коментира Ивайло Русев, помощник-капитан на освободения от сомалийските пирати кораб „Сейнт Джеймс Парк".
Най-страшно е било в началото, когато ги заловили и най-вече ги е било страх от неизвестното, обяснява той.

Българският моряк заяви, че е имало заплахи от страна на пиратите и дори, че са стреляли над главите им. Най-трагикомичното в случая било това, че независимо от факта, че пиратите са мюсюлмани, това не им е пречило да пият алкохол, премесен с наркотици и тогава е ставало най-страшно.

Случвало се моряците да гладуват, тъй като корабът е бил за док и е нямало кой знае колко провизии, разказва още Русев.

По отношение на самите пирати той подчерта, че те имат отлична военна подготовка и отделно са добри манипулатори и са всявали напрежение в екипажа. Държали са капитана отделно и това е всявало смут.

На въпрос кога са разбрали, че ще бъдат освободени, той отговори, че това е станало, когато пиратите са започнали да си стягат багажа и са прибрали дори и химикалките им.

Моряците помолиха поне седмица медиите да не ги притесняват за каквито и да е изяви, тъй като искат да се отърсят от стреса, който са преживели.