Часове наред репортери, фотографи и оператори престояха пред сградата на МВР, където днес се проведе свиканото от министър Петков Националното съвещание на ръководството на МВР.

Предвид сериозните скандали в министерството, темите на съвещанието - прилагането на Специални разузнавателни средства и работата с документи, предизвикаха огромния медиен интерес.

По време на чакането се появиха редица слухове за оставка на вътрешния министър, който се бил срещнал с премиера, за да му я връчи.
В късния следобед обаче Румен Петков ги опроверга, заявявайки по телефона, че не е подавал оставка.

Така и никой от участниците не се появи пред медиите, а по-късно от пресцентъра на МВР разпространиха официалната информация за съвещанието.

В рамките на съвещанието е направен задълбочен анализ на организацията на работа и нормативната рамка, регламентираща тези дейности.

Направена е констатацията, че с приемането на новия НПК няма правна възможност органът по чл. 15 (съдията, който дава разрешение за ползване на СРС) да дава разпореждане за унищожаване и на документите от по чл. 25, ал. 1 от Закона за СРС /резултатите от прилагането на СРС/.

Друг проблем, откроен на съвещанието, е че не се изпълнява стриктно заповед на министъра на вътрешните работи от 2006 г. относно повишаването на ефективността на контрола при използване на СРС.

Разпоредена е проверка на всички оперативни звена и структури, работещи с документи съдържащи класифицирана информация.
Тя трябва да бъде извършена от дирекция "Инспекторат".

В рамките на проверката ще се установи дали има нерегламентиран достъп до класифицирана информация.
Във връзка с това е разпоредена проверка на всички оперативни звена и структури, работещи с документи съдържащи такава информация.

Разпоредено е още да се направи цялостен преглед на вътрешноведомствените подзаконови нормативни актове и спазването им, като при необходимост се направят предложения за тяхната промяна.

Разискван е проблемът за необходимостта от допълнително обучение на новоназначения състав при работа със СРС и класифицирана информация.
Във връзка с подобряване на квалификацията им е разпоредено да бъде изготвен график за провеждането на курсове в Академията на МВР.
Ще бъдат създадени и мобилни групи за обучение на служителите по места.