Във връзка със зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България, МВР отново отправя апел към хората - не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

Сценариите, които използват са най-различни - от "медик", който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до "близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за "полицай" или "прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомнят, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Оставят в ареста четиримата мъже, извършили "ало" измама

Оставят в ареста четиримата мъже, извършили "ало" измама

Трима от тях са добре известни на полицията

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят с необходимото съмнение, когато разговарят с непознат. Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания - предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката, посочват от полицията.

Снимка 288441

Източник: iStock