МВР оттегли искането си Националната агенция за приходите (НАП) да направи пълна данъчна проверка на журналиста Димитър Кенаров по делото, което той води срещу полицейското си задържане на миналогодишните антиправителствени протести, съобщи БНР.

"Мисля, че е съвсем логично това решение. То беше безумно в самото си искане. Явно, че сега нали е сменен юрисконсултът от МВР и отношението изобщо към този тип задържания", заяви Кенаров.

News.bg припомня, че на 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

От СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията.

Напрежението беше най-мощно в нощта на 2 срещу 3 септември, когато бе бит и журналиста Димитър Кенаров. Тогава от МВР съобщиха за 126 арестувани.

Димитър Кенаров беше арестуван от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г.

Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Прокурорът основава своята теза на вътрешната проверка, в която Столичната дирекция на вътрешните работи е проверила сама себе си, пишат от АЕЖ.

Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрира случаи на нападения над журналисти.

АЕЖ-България ще информира международните си партньори за последните развития по случая и действията на българските власти.