Министерството на здравеопазването (МЗ) сезира МВР във връзка с получена информация за употреба на "дезинфектант с хлорен диоксид" като средство за унищожаване на "всички вируси и патогени" и "с цел лечение на различни по характер заболявания", в т.ч. и COVID-19. Това съобщават от здравното ведомство и предупреждават, че приемът/консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

От МЗ обясняват, че дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, напр. за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. "Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба!", подчертават от институцията.

Дезинфектант е причинил изгарянето на детето в столична ясла

Дезинфектант е причинил изгарянето на детето в столична ясла

Наложени са дисциплинарни наказания и част от възпитателите са предложени за уволнение

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.

Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването, на следния електронен адрес: https://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/.

С цел защита на здравето е задължително придружаващата биоцидите информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. От МЗ подчертават, че ако това не бъде спазено, се създават предпоставки за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

Задържаха близо 9000 л нелегален алкохол, маскиран като дезинфектант

Задържаха близо 9000 л нелегален алкохол, маскиран като дезинфектант

Работата по случаите продължава