Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) представиха пред представители на животновъдните асоциации на онлайн среща предприетите превантивни мерки срещу навлизането на чумата по овцете и козите у нас от Румъния и Гърция, където епизоотичната обстановка е влошена.

В срещата участваха взеха земеделският зам.-министър Деян Стратев, шефът на БАБХ Светлозар Патарински, директорът на Центъра за оценка на риска по агрохранителната верига Койчо Коев и Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз, съобщиха от МЗХ.

Прилаганите от БАБХ мерки включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби, както и по обстоен и задълбочен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

Деян Стратев отправи апел към животновъдите и ветеринарни лекари да подходят отговорно към ситуацията и при съмнения за заболяло животно незабавно да сигнализират на съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). "От всички нас зависи дали заболяването ще влезе и в България и дали ще успеем да се справим, така че да не бъдат засегнати и животните, и стопанствата у нас", отбеляза той. Стратев призова стопаните да бъдат отговорни и да спазват мерките.

Козя чума удари стада в Гърция

Козя чума удари стада в Гърция

Гърция спира преместването на дребни преживни животни от фермите заради болестта

По думите му ситуацията в Румъния и Гърция е притеснителна. По данни на БАБХ в момента в Румъния са засегнати над 200 000 животни, а огнищата са в районите Тулча, Констанца и Тимиш. В Гърция са регистрирани 19 огнища в районите Тесалия и Пелопонес, като са засегнати над 10 700 животни.

Участниците в срещата страните се обединиха около мнението, че е необходимо и въвеждане на временна забрана за провеждане на животновъдни изложби и пазари в страната.

Чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората, но е изключително заразна за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. При дребните преживни животни болестта се проявява с треска, депресия, секрети от очите, носа и устата и др. В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, като смъртността варира между 20% и 90%. Болестта се предава чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля.