Работодатели укриват служители в хладилни помещения, асансьори и тоалетни при проверки на Инспекцията по труда. Това стана ясно на пресконференция на ГИТ.

Така например в курортен комплекс Елените работодател укрил в хладилно помещение сервитьори и бармани. При проверка  на същия началник той проявил „креативност" и този път укрил служителите в сутеренно помещения на съседна сграда.

Работодатели и длъжностни лица често правят опити да прикриват нарушения, съобщи директорът на Инспекцията Румяна Михайлова. По думите й това става често и с помощта на работниците.

Голям проблем са представителите на охранителни фирми, посочи Михайлова. Много често те пречат на инспекторите да осъществят проверки, ограничават достъпа до предприятия или пък предупреждават ръководството на учрежденията.

Други нарушения, които констатират инспекторите, са деклариран 4-часов работен ден, а в същото време служителите работят 8 или дори 12 часа. Или пък се работи през нощта в предприятия, където не се предполага нощен труд.

Заради грубо противодействие от страна на работодател инспекторите са прибегнели до съдействие на полицията в 812 случая.

Във Варна собственик на заведение налетял да бие своя непълнолетна служителка, която работела при него без трудов договор. Причината - момичето съдействало на трудовите инспектори.

В Пловдив пък ядосан работодател, при който е открита работничка без трудов договор, скъсал попълнената от нея справка и грабнал работната папка на проверяващия го инспектор. Със съдействие е на МВР документите са били върнати на служителя.

В Любимец в цех за консервиране на риба всички служители са работели без трудови договори.

Стана ясно, че от началото на годината досега са издадени препоръки за спиране или затваряне на 389 предприятия - през май са издадени 108, а през юни 61.

Проблем обаче остава събираемостта на наложените глоби на работодатели. До момента тя е 30-35%.

Стана ясно, че Инспекцията по труда е проверила 4 333 предприятия, при което са установени  891 случаи на работа без договори.

Констатираните нарушения по заплащането на труда са 2 538. 1551 са нарушенията на работното време. 27 са случаите, които са констатирали инспекторите на наети непълнолетни лица. За една година са изплатени забавени възнаграждения в размер на 65 369 000 лева, съобщи още Михайлова.