Изтребителите ни поразяват по 6 цели на ДАЕШ (Ислямска държава) на вечер, надявам се те да бъдат сразени.

Това обяви в София британският премиер Дейвид Камерън, който пристигна на официална визита у нас часове, след като парламентът в Лондон одобри включването на Великобритания в ударите срещу ДАЕШ (Ислямска държава).

Бойко Борисов, който по-рано лично посрещна Камерън на летище "София" и британският гост направиха изявления пред медиите след разговора си. Въпроси към двамата не бяха допуснати.

Камерън смята, че е нужен по-голям обмен на информация в рамките на ЕС, що се отнася до борбата с тероризма.
В тази връзка той ни похвали и за спазения ангажимент към НАТО за увеличаване разходите за отбрана.

Отчитаме успехите ви и с икономическите реформи и фискалната дисциплина, заяви британският премиер.

Той сподели, че и двамата държавници са обсъдили и това как да се борят с миграционния натиск и тероризма и как да подобрят функциите на ЕС.
По думите на Камерън той се надява Великобритания да е по-конкурентен източник на заетост, да участва в повече международни споразумения и да остане като член в един реформиран ЕС.

На ЕС са нужни основни и правни изменения, за които няма да се договорим изведнъж, но очакваме да се разберем на срещата на върха на ЕС, сподели визията си премиерът на Великобритания, който е в процес на търсене на подкрепа сред страните от съюза за британските искания за реформи.

Всички ще загубят, ако Великобритания напусне ЕС, убеден Плевнелиев

Всички ще загубят, ако Великобритания напусне ЕС, убеден Плевнелиев

Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз

Той е убеден, че е нужен всеобхватен подход за подпомагане на Сирия, за което и страната му заделя 1 млрд. лири. Той припомни и че Великобритания е осигурила свои полицаи, които да помагат при регистрацията на бежанци в гранични страни като Гърция.

Британският премиер обяви, че отчита добрите резултати на Борисов като министър-председател и отбеляза като положителен аспект 9-процентния ръст на търговията между Великобритания и България за миналата година.

От своя страна пък българският премиер Бойко Борисов обяви, че утре ще заведе колегата си на границата ни с Турция, за да му покаже как пазим шенгенските граници, а и за да види българското море.

Борисов поздрави Камерън за взетото вчера решение за офанзива срещу „Ислямска държава” и отбеляза, че от гледна точка на охрана на границите и сигурност България се справя много добре и това се забелязва от големите държави в ЕС.

Полицейска обсада в София заради Дейвид Камерън

Полицейска обсада в София заради Дейвид Камерън

Строги мерки за сигурност по централните улици в столицата

Премиерът ни не пропусна да припомни как преди време на среща на върха в Брюксел е преподал на колегите си „урок по география”, показвайки колко е голяма българската граница с Турция, която се явява външна за ЕС.

Имаме добро приятелство с Дейвид Камерън, винаги сме се подкрепяли на Европейските съвети, доволен е от контактите си с колегата си Борисов.
И двамата държавници отбелязаха, че това е първата визита на британски премиер у нас от 16 насам.

След срещата си с Борисов Дейвид Камерън бе приет от президента Плевнелиев, с когото по-късно посетиха и изложба в "София тех парк".