„В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят, ако тя го напусне“.

Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на разговора си с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, който е на визита у нас.

Двамата призовават за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство.

Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, е заявил Дейвид Камерън, който първо разговоря с премиера Борисов, като в изявленията на Дондуков 1 сред акцентите бяха именно британските предложения за реформи на съюза.

Обща е била оценката на Плевнелиев и Камерън, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар.

По думите на държавния ни глава завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.

На ЕС са нужни основни изменения, обяви Камерън в София

На ЕС са нужни основни изменения, обяви Камерън в София

Той изрази надеждата си Великобритания да остане като член в един реформиран ЕС

Росен Плевнелиев е категоричен, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.

„Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“, е подчертал още българският президент.

Според него, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.

По време на срещата държавният глава е отправил официална покана към Нейно Величество Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора да посети България.