На съд отива шофьор на тролей заради инцидент със загинал пътник. Софийската градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.П.

Вечерта на 11 февруари 2019 година, водачът управлявал тролейбус от редовните линии на обществен превоз на пътници по направление от ул. "Урвич" към бул. "България" в гр. София.

Около 19:20 ч. П.П. спрял тролея на спирка "Център по хигиена". Шестдесет и осем годишният пътник - Ж.П., се насочил за слизане към предпоследната врата. Вече навън, намирайки се все още в близост до тролейбуса, вратата се затворила, при което захванала якето на възрастния мъж.

Обвиняемият П.П., не погледнал в камерите и не видял случващото си и потеглил. Тролейбусът повлякъл Ж.П., като в един момент якето се освободило от вратите и мъжът паднал на пътното платно. Вследствие на получените травми Ж.П. починал на място.

Инцидент с тролей в София, починал е човек

Инцидент с тролей в София, починал е човек

Инцидентът е станал около 20:00 часа на спирка

Шофьорът спрял тролейбуса, едва след като видял подадения му сигнал от намиращ се отвън гражданин. Той имал техническа възможност да предотврати инцидента, но с действията си не осигурил безопасното слизане на пътника. Водачът на тролейбуса бил длъжен след затварянето на вратите да се убеди, че няма хора в дясната зона на тролейбуса и едва след това да потегли.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалият получил множество травматични увреждания, като причината на смъртта е спиране на сърдечната дейност.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия П.П. да продължи в съда.

Обвиняемият е правоспособен водач на МПС с категории D E, Tкт.