Стартира дарителска sms кампания в помощ на семействата на моряците от потъналия български кораб "Ванеса". Кампанията е организирана от Национално сдружение за защита на моряците. Всеки ,който желае може да изпрати sms на номер 17 777 с текст на съобщението DMS vanesa. На този номер съобщения могат да изпращат само абонати на GLOBUL и Vivatel.

Всяко съобщение ще бъде таксувано по 1. 20 лева с ДДС.
Целта на кампанията е набиране на средства в помощ на семействата на загиналите и изчезнали моряци от кораба "Ванеса".

Припомнчме, преди седмица набраните средства за семействата на загиналите беше едва 1000 лв.

Българският товарен кораб "Ванеса" потъна на 3 януари във водите на Азовско море при силна буря. След корабокрушението бе спасен един моряк, телата на други двама бяха открити.
Останалите от 11-членния екипаж на кораба се водят безследно изчезнали.

Това автоматично лишава близките им от получаване на каквито и да е обезщетения до момента. Ако не бъдат открити, съдът може да ги обяви за починали, но това е изключително тежък процес, продължаващ от 2 до 5 години.

В началото на месец март набраните средства ще се разпределят по равно на деветте семейства и ще се преведат по банков път на лицата, посочени по договора, подписан от моряците с работодателя им.

Регулярно пред медиите ще се дава отчет за набраните средства.

Извлечение от Уникредит Булбанк за движението по дарителската сметка ще бъде представяно при поискване.
След разпределение на средствата, дарителската сметка ще бъде закрита. Тя е открита в УниКредит Булбанк АД, а набираните средства са в българска валута: IBAN: BG67UNCR70001501484562, BIC: UNCRBGSF.

По тази банкова сметка всеки може да преведе толкова колкото желае.
Със средствата по сметката ще имат право да се разпореждат кап. Христо Маринов, който е председател на Националното сдружение за защита на моряците и Красимир Панайотов - втори помощник капитан на кораба "Ванеса".