От "Автомагистрали Черно море" излязоха с официална позиция относно неизплатените им средства за извършения ремонт на отсечката от АМ "Тракия" в участъка Чирпан-Стара Загора.

Те са категорични, че е несериозно и неизпълнимо предложението на възложителя на ремонта - държавната "Автомагистрали" ЕАД, да изтеглят кредит, чрез който да се разплатят към работници и доставчици.

От "Автомагистрали Черно море" заявяват, че се правят опити за смачкване на засегнатите дружества от ръководството на АПИ чрез задълбочаване на финансовите им проблеми. Същевременно за конкурентни дружества, участвали в схемите "ин хаус" и получили огромни авансови суми за несвършена работа, се намирали значителни средства, както става ясно от справка на сайта на МРРБ:.

Те посочват, че от председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Ивайло Денчев "се води открита война" с дружествата "Автомагистрали Черно море" АД и "ИСА 2000" ЕООД за изпълнението на четири обекта по програмата "Региони в растеж", като по данни на "Автомагистрали Черно море" той пуска писма със заплахи за налагане на санкции, въпреки че е наясно със затрудненията на двете дружества.

Пътни строители блокираха пътища в Шумен, Бургас и Русе

Пътни строители блокираха пътища в Шумен, Бургас и Русе

Те протестират за трети път заради неизплатени средства

В позицията се посочва, че към исканията се присъединява и персонала на "ИСА 2000" ЕООД, участваща в ремонта на АМ "Тракия", участък Чирпан-Стара Загора. Общо персоналът на двете дружества е 1409 души.

За ремонта на АМ "Тракия", участъка Чирпан-Стара Загора, вземанията на "Автомагистрали Черно море" АД са 36 877 662.42 лева с включен ДДС и персонал - 809 души, а на "ИСА 2000" ЕООД - 18 892 732,60 лева с включен ДДС. Персонал 600 души.

Те заявяват, че финансовите възможности на дружествата вече са изчерпани и призовават президента и премиера спешно да проведат работна среща в Министерския съвет с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройство, министъра на финансите, представители на синдикалната структура на КНСБ в "Автомагистрали Черно море" АД, представители на работниците и служителите в "ИСА-2000" ЕООД, както и представители мениджърските екипи на двете дружества, на която да се намери държавническо решение на проблема.

Пътни строители отново на протест, готвят още блокади

Пътни строители отново на протест, готвят още блокади

Настояват държавата да им изплати 36 млн. лв. за ремонта на АМ "Тракия"

Освен това от "Автомагистрали Черно море" настояват за незабавна оставка на шефа на АПИ поради "дискриминационното лично отношение към двете фирми, нагнетяващи социално напрежение".

Като аргумент в подкрепа на това си твърдение те посочват липсата на диалог по поставени проблеми при изпълнение на други договори; необработването на внесени сертификати за извършени строително-монтажни дейности, в това число и тези за АМ "Тракия", внесени от държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД за проверка и разплащане; намирането на средства за плащане на фирмите от статуквото и липса на желание за решаване на проблема с плащането към двете фирми, участнички в ремонта на АМ "Тракия", като по този начин се задълбочава нелоялната конкуренция в пътния бранш.

В позицията се подчертава, че гражданските и синдикални действия на синдикалната организация на КНСБ в "Автомагистрали Черно море" не са политически, а в защита на интересите на трудовите хора и ще продължат до решаване на проблема - получаване на заработените работни заплати и нормално функциониране на дружествата и защита на 1409 постоянни работни места на работещите в дружествата.