236 горски пожара са регистрирани от началото на годината досега, като те са засегнали малко над 12 000 декара площ. Това съобщи пред БНР Владимир Константинов от Изпълнителната агенция по горите.

Той обясни, че част от засегнатите площи ще бъдат възстановявани чрез залесяване.

По негови думи в сравнение с 2019 г. се отчита спад, тъй като за същия период през миналата година са регистрирани над 300 пожара, при които са били опожарени над 21 000 декара горски територии.

Според Константинов по-добрата ситуация с по-малкото пожари тази година се дължи на общите мерки на Агенцията по горите и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Още през февруари са започнали проверки за готовността за пожароопасния сезон.

Човешка небрежност е причината за 98% от горските пожари

Човешка небрежност е причината за 98% от горските пожари

Само за месец август са горяли над 80 горски пожара

Във всички 28 области у нас вече е обявен пожароопасен сезон за горските територии и е забранено паленето на огън в и на 100 метра от тях. Палене на огън от туристи се допуска само на обозначените за това места и при спазване на мерките.

Санкциите за пожари в земеделски земи са между 1000 и 5000 лева, в зависимост дали причинителят е физическо или юридическо лице. При повторно нарушението глобата се удвоява.

Константинов посочи, че през 2019 г. са били наложени 18 акта за палене на огън в горски територии. По негови данни за миналата година не са доказани умишлени горски пожари, за които санкциите са по Наказателния кодекс.