Тринадесетата си национална археологическа изложба "Българска археология 2019" с над 300 експоната откри днес Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН).

По традиция изложбата се открива на 14 февруари, Празник на археолога и представя най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през предходната година.

"2019 беше една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работихме по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България и значително повишихме познанието за културно-историческото ни наследство" - сподели директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов. 

Снимка 466831

Източник: НАИМ

 

Изложбата представя над 300 експоната от 26 обекта и постери за проучвания от ранната Праистория до Средновековието.

Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, неолитното селище Слатина, София, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония, Созопол, средновековните градове Велико Търново, Калиакра и Перперикон. Представени са и обекти от спасителните археологически разкопки по газопровода "Балкански поток", интерконекторната връзка Стара Загора - Комотини и автомагистрала "Хемус", от слабо проучени или неизследвани обекти в Северозападна България.

Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей, керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония, златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра.

Снимка 466830

Източник: Национален археологически музей

13-тата изложба "Българска археология" стана възможна благодарение на партньорската подкрепа на 17 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. Това са: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол, Археологически музей "Старинен Несебър" и историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Каварна, Лом и Севлиево.

"Българска археология 2019" ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 26 април 2020 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.