Над 310 машини обработват републиканските пътища. Това се прави, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.

23 комбинирани снегорини работят на АМ "Тракия" в участъка от София до тунел "Траянови врата". Първата обработка на настилката е направена в 4 ч. В 6:30 ч. на терен е била цялата налична техника, която се изисква по плана за зимното почистване на автомагистралния участък - 23 комбинирани снегорина, 2 патрулни и 3 товарачни машини. В този участък сутринта е имало интензивен снеговалеж. Машините не са спирали работи, не е налагано и ограничение в движението на превозните средства. В момента магистралата е почистена до асфалт.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

137 снегорина са почиствали София през нощта

137 снегорина са почиствали София през нощта

Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.