Българският Червен кръст започна раздаването на 5 465 тона храни на уязвими българи.

Продуктите на обща стойност 13 348 650 лв. са осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

От хранителните пакети ще се възползват 550 962 уязвими граждани.

Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства - по един голям хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг.

Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 временни пункта у нас и ще продължи до 19 ноември. Продуктите ще се получават срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Оперативната програма.

Подробният график за раздаване на хранителните пакети по Програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК /www.redcross.bg/ и на АСП /www.asp.government.bg/, както и в регионалните офиси на БЧК.