Над 60 хиляди молби за българско гражданство са се натрупали за разглеждане. Това съобщи министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, цитиран от радио Пловдив.

До този момент се е чакало по 3-4 години, въпреки че законът посочва срок от няколко месеца, в който молбата трябва да бъде разгледана.
Годишно са се обработвали по 7 100 молби.

Според Димитров дейността на шестте институции, ангажирани с процедурата, трябва да бъде синхронизирана, за да може да се обработват месечно по 700-800 молби.

Най-много са желаещите да получат българско гражданство от Македония и Молдова, защото двете държави разрешават двойното гражданство.

Един от проблемите, които посочи Димитров при процедурата, е наличието на посредници. Според него премахването им ще позволи да се избегнат корупционните елементи.

От желаещите да получат българско гражданство са забогатели немалко посредници", обясни Божидар Димитров.

Около 4 милиона са българите в чужбина.
Божидар Димитров коментира, че ускоряването на процеса за получаване на българско гражданство ще разреши отчасти проблема с демографския спад на нацията, чрез вливането на „свеж генофонд".

Младите и амбициозни българи от чужбина с идването си в страната ще освежат и обществения живот, смята още министърът на българите в чужбина Божидар Димитров.