Липсата на донори е основната причина да няма достатъчно на брой трансплантации на органи в България. Около това мнение се обединиха лекари, пациентски организации и представители на здравните институции вчера по време на кръгла маса за проблемите на хората с бъбречни заболявания и трансплантираните пациенти в България, съобщава "Новинар".

Трупните донори в страната намаляват, защото 85% от близките и роднините на починалите отказват да дарят органите им, обясниха лекарите Все по-често специалистите опитват да спасяват човешки животи с трансплантации от живи донори, обясниха д-р Крум Кацаров и Никола Владов от ВМА. Тези трансплантации обаче са значително по-скъпи заради всички изследвания и подготовка на здравия човек и могат да достигнат до 200 000 лв., обясниха докторите.

В подобни ситуации се търси някакво заболяване в донора, което обаче да не е противопоказно за трансплантацията, но да осигури възможност човека да бъде приет по клинична пътека. От началото на годината е имало едва 6 трупни донора. Това са хора, починали от инсулти, тумор в мозъка или травма, няма нито един донор, загинал при катастрофа, подчертаха докторите.

Според тях, за да се организират специалистите и екипите за трансплантации, трябва да се увеличи финансирането за болниците и лекарите, както и да се стимулират хората да стават донори. Немислимо е да даваме пари на близките, за да даряват органите на починал роднина, категоричен бе заместник-здравният министър Валери Цеков.