Граждани „погнаха" адвокатските хонорари и липсата на офиси на ЕРП-тата по курортите ни.
Адвокатите вземали колосални хонорари, непосилни за гражданите, а проблемът с ЕРП-тата този път е, че като сме на почивка и искаме да си платим сметката за ток, няма офис на съответното обслужващо ни дружество.

Гражданите не пропуснаха и днес да се оплачат на председателката на гражданската комисия в НС Мая Манолова. Тя пък на свой ред направи отчет за работата на комисията за тази сесия.

3 широки публични обсъждания са проведени за този период, едното, касаещо въпроса за търговските вериги. Другите обществени дискусии са за промени в Конституцията за възможността за внасяне на индивидуална жалба до КС и за проблемите с частните съдебни изпълнители.

Ефектите от тези дискусии - законопроекти, които ще дадат по-голяма защита на потребителите от монополите и частните съдебни изпълнители. Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси също се „родил" от предложенията на гражданите.

Някои депутати се съпротивявали срещу промените, тъй като идвали от гражданите, стана ясно то думите на Мая Манолова.
„Ние ще отстояваме това, което сме обсъждали във формат гражданска комисия в пленарна зала да стане закон", успокои социалистката. За пример тя посочи настояване на гражданите за отпадане на банковата тайна.

В гражданската комисия са изслушани и кандидатите за членове на ЦИК, отчете социалистката. А за пръв път в ЦИК има представители на гражданските организации.
Това НС има един приоритет - да се работи в интерес на гражданите, увери тя. По думите й работата на депутатите сега е да решат дълго нерешавани проблеми.

Гражданин поиска по време на днешното заседание ЕРП-тата да имат офиси по морските и зимните ни курорти, за да можели гражданите като са на почивка да си плащат там сметките. Мая Манолова обясни, че ЕРП-тата са частни и дали ще имат офиси в дадено място или не, зависи от вижданията на ръководството на съответното дружество.

Най-слабото звено на този парламент според социалистката е това, че гражданите не са достатъчно информирани какво се приема от НС.

Тотю Младенов от ГЕРБ се оплака, че гражданската комисия е разгледала законопроекта на опозицията за доброволчеството, но два пъти той не стига до пленарна зала. Младенов потърси съдействието на Мая Манолова поне от третия път той да мине в пленарна зала.

Не можем да смогнем със законодателната дейност, отговори социалистката и обясни, че подобни закони не влизат в дневния ред или заради многото работа или заради провалени заседания. Манолова пое ангажимент законът да мине в следващата сесия на парламента и успокои, че ще подкрепи опозицията в пленарна зала.

От Асоциацията на пенсионерите се оплакаха от високите адвокатски такси. Това щяло да удари пенсионерите, които много често прибягвали до услугите на адвокати най-вече по дела за измами. 10 000 лева стигал адвокатски хонорар, което водело до това „хората да си отидат" от този свят от притеснение от този висок хонорар.
Адвокатският пазар много се е свил, изтъкна Мая Манолова, която обясни, че е изненадана от изнесената информация от пенсионерската организация.